Детската театрална студия при ДКТ “Иван Радоев” представя премиерно комедията “12-та нощ“ от Шекспир

0
144
12-та нощ
Афиш: ДКТ "Иван Радоев"

Детската театрална студия при ДКТ “Иван Радоев” представя премиерно комедията “12-та нощ“ от Уилям Шекспир. Спектаклите ще са на 10-и, 11-и, 12-и и 13-и юни, от 19 ч. На сцената ще се изявят младите таланти на възраст 14-19 години, а режисьор на заглавието е Ива Николова.

След големия успех през месец май на спектакъла “Криворазбраната цивилизация“ с участието на по-малките възпитаници на Студията, актьорите-любители сега излизат с ново заглавие.

През 1602 г. известният английски драматург Уилям Шекспир пише комедията „Дванайсета нощ“, която трябвало да бъде представена пред кралица Елизабет точно през 12-ата нощ след Рождество. Любопитното е, че действието в пиесата се развива в Илирия, т.е. днешните Западни Балкани. Близнаците Виола и Себастиан претърпяват корабокрушение. Сестрата е спасена и се озовава предрешена като мъж в двора на местен благородник – граф Орсино, който е нещастно влюбен в прекрасната Оливия, която пък се влюбва в пратеника Цезарио (предрешената като мъж Виола). Следва заплетен любовен триъгълник…

В този спектакъл ще се представят 40 възпитаника на Студията, които от октомври 2023 г. се обучават в това да изграждат сценични умения, вкус и разбиране към мерената реч на Шекспир в превод на Валери Петров. “Тази школа в годините създаде цели поколения, които имат отношение към словото, литературата, сценичното и изобразителното изкуство, защото театърът е синкретично изкуство”, споделя режисьорът Ива Николова, която от 2007 г. е преподавател в школата.

Да срещнеш днешните деца с такъв голям текст, да изградиш в тях друга чувствителност, различна от тяхното ежедневие в „бързите мрежи“ като фейсбук и пр., е една от мисиите на школата, ръководена от актьора на Плевенския театър Адриан Филипов. В над 20 годишната им практика Ива Николова и Адриан Филипов са водени от амбицията да създават не непременно професионални актьори, а хора, които имат любов, критерии и знание за добрия театъра. “Развиваме ги музикално и сценично и искаме да отделят специално внимание на литературата, музиката, театъра. Искаме също така да се научат да изграждат нови приятелства, които да ги превръща в общност. Нашите усилия са насочени към това да разширяваме техния мироглед, доколкото това ни е позволено. Мислим, че на този етап ни се получава много добре, без това да звучи нескромно“, казва Ива Николова.

Детската студия към ДКТ “Иван Радоев“ възпита в годините много професионални актьори, а днес част от тях са в трупата на Плевенския театър – сред тях са Марияна Петрова, Мариела Богданова и Иван Жунтовски, който е и асистент режисьор на “12-та нощ“. Художник на спектакъла е Емил Янакиев, а музикален оформител – Ангел Бешев. 

В премиерните спектакли участват Алекс Тодоров, Александра Димитрова, Александър Петров, Велизар Дончев, Венелин Петков, Виктор Девенски, Виктория Андреева, Габриела Александрова, Далия Гочева, Даниел Бойчинов, Еди Радойски, Елена Милева, Иванина Лазарова, Ивайла Иванова, Ира Карабиберова, Йоана Великова, Йолина Йотова, Кристияна Петрова, Кристина Москова, Кристина Войникова, Лора Петкова, Лора Христова, Марго Георгиева, Марина Богданова, Мартия Тотевска, Мелиса Арахангелова, Мериан Григорова, Михаела Минкова, Никола Енев, Ния Кънева, Павел Илиев, Петя Тотева, Петър Трифонов, Преслав Христов, Рая Дачева, Рая Дилкин, Тервел Копчев, Яна Янева.

Моля да потвърдите Вашето присъствие до 7-ми юни, петък.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here