Цигуларката Зорница Иларионова спечели две награди от анкетата „Музикант на годината“ 2019

0
971
Зорница Иларионова

Цигуларката Зорница Иларионова спечели две награди от анкетата „Музикант на годината“ 2019 на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ по БНР. Талантливата плевенчанка е удостоена с приза за “Активна творческа дейност”, а заедно с пианистката Мартина Табакова получиха отличието “Ансамбъл на годината”.

В предаването по програма „Хоризонт“ снощи водещата Ирена Гъделева съобщи, че за първи път в историята на това допитване, което се провежда вече 29 години, се случва един и същи човек да победи в две категории в акетата за “Музикант на годината”.

„Моменти като този са прекрасни и човек ги помни цял живот, но заслуга за това имат и нашите преподаватели, нашите семейства и най-близки хора и приятели! От сърце благодаря на всички тях за грижите, вярата и усилията, както и на всички вас, които гласувахте и ни оказахте подкрепа! Без вас тези отличия нямаше да бъдат възможни! Обичам Ви“, коментира по повод наградите Зорница Иларионова.

Зорница Иларионова, Мартина Табакова
Зорница Иларионова и Мартина Табакова

Победителите в отделните категории в анкетата бяха определени чрез гласуване от слушателите. Те решиха „Музикант на годината“ 2019 да стане баритонът с внушителна световна кариера Кирил Манолов.

Предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ провежда национална анкета сред слушателите на БНР за „Музикант на годината“ в класическите жанрове от 1991 г.

В историята като носители на приза са останали имената на Васил Арнаудов, Емил Табаков, Минчо Минчев, Людмил Ангелов, Гена Димитрова, Иван Спасов, Теодосий Спасов (два пъти), Анна Томова-Синтова, Райна Кабаиванска (два пъти), Виктор Чучков, клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, Васко Василев, Росица Баталова, Светлин Русев, Красимира Стоянова, Татяна Колева, Веско Пантелеев – Ешкенази, Йордан Камджалов, Найден Тодоров (два пъти), Мичо Димитров, Ваня Монева, хор „Бодра песен“ – Шумен с диригент Деница Узунова, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров и Мария Цветкова-Маджарова.

Освен голямата награда „Музикант на годината“ – уникална бронзова статуетка на скулптора Христо Илиев, според броя на гласовете се определят и призове в няколко други категории, сред които „Активна творческа дейност“, „Ансамбъл на годината“, „Музикален проект на годината“, „Премиера“ и др.

През годините екипът на „Алегро виваче“ винаги е давал шанс и на най-младите изпълнители – със специалната награда за дебют или „Млад музикант на годината“. Допитването в началото на 2009 година беше фокусирано изцяло върху тях и излъчи победител сред осемте номинирани – плевенчанката Василена Серафимова (ударни инструменти).

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here