Цигуларката Зорница Иларионова и виолончелистът Атанас Кръстев зарадваха почитателите си с нов видеоклип

0
1107
Зорница Иларионова, Атанас Кръстев

Цигуларката Зорница Иларионова и виолончелистът Атанас Кръстев зарадваха почитателите си с нов видеоклип. „С това изпълнение на Хендел/Халворсен – “Пасакалия” пожелаваме на всеки един от вас преди всичко здраве и нека чудото, за което всеки се моли, мечтае и копнее, да се случи и да бъде!“, отправи своето позитивно Коледно послание талантливата плевенчанка.

Действието във видеото се развива в стара, порутена сграда, а единствените й обитатели са двамата виртуазни музиканти. Сред подтискащата обстановка те блестят с прекрасните си изпълнения, както и с контрастиращата си на интериора визия. Чрез всичко това те утвърждават идеята, че изкуството е навсякъде и се възражда дори от руините, за да донесе живот, вдъхновение и полет на духа в най-трудните минути.    

В създаването на видеото се включват Стойчо Стоянов и XS Artists Music School – монтаж и постпродукция, Михаил Янакиев – оператор, Павел Стефанов – аудио запис, Маргарита Тошева – артистичен мениджър, Диана Колева – грим и коса, и Bridal Fashion – стайлинг.

Биография на Зорница Иларионова:

Зорница Иларионова е родена в Плевен. Завършила е Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София през 2011 година в класа по цигулка на своята майка Благородна Танева. Тя продължава образованието си в Escuela Superior de Musica Reina Sofia в Мадрид в класа на проф. Захар Брон. Завършва бакалавърска степен в Нов български университет в класа по цигулка на проф. Марио Хосен.

Специализира в академията Santa Cecilia, Бергамо – Италия, при проф. Павел Верников. Зорница е лауреат на международни конкурси в Полша, Турция, Гърция, Германия, Великобритания, Австрия, Япония и САЩ. Тя е желан солист както на камерните и симфонични оркестри в цялата страна, така и на камерни и симфонични оркестри в Анкара, Измир, Анталия и Адана в Турция. 

Канена е да проведе майсторски класове във Виена, в Сингапур, в Гранада. На 14 години издава първия си албум с творби от Моцарт и Сарасате, а наскоро излезе и вторият с романтичното залгавие „Полет чрез музиката“.

Биография на Атанас Кръстев:

Атанас Кръстев завършва  НМА „Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа на проф. Анатоли Кръстев (2012). От 2011 г. до 2014 г. специализира при проф. Наталия Шаховская в Escuela Superior de Musica Reina Sofia в Мадрид. Посещавал е майсторски класове по виолончело на Давид Герингас, Антонио Менезес, Франс Хелмерсон, Арто Норас, Наталия Гутман, Даниел Вайс, Ллюис Кларе, Албан Герхард, Янг Чанг Чо, Томас Керъл, Роберт Коен,  Мария Клигел, Рейнхард Лазко, Томас Деменга и др.

Защитава докторат през 2016 – същата година става асистент в НМА „Панчо Владигеров”, а на следващата вече е главен асистент. Има 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в   Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България (2001-2015), сред които: Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), от Международния конкурс за виолончелисти „ Liezen”(Австрия – 2014), Международния конкурс „Jeunesses musicale”, Белград (Сърбия – 2015). Удостоен е с: Грамота  и Награда на Министерството на културата, Звание на Академията за млади таланти, Награда „Златна муза” на РКИЦ и „Кристална лира” на СБМТД (2007 и 2012).

Концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и др., на всички отговорни български подиуми и фестивали. От 2002 г. участвува във виолончеловото трио „Cellissimo”. Атанас Кръстев е солист на всички български и много чуждестранни оркестри. Репертоарът му включва произведения от барока до съвременността. Има многобройни, заснети „на живо” концерти в БНТ, Нова TV, Белградската национална телевизия, Бразилската TV ”Globo”, студийни и документални записи в БНР и др.; DVD в Бразилия, CD със „Софийски солисти” и Пламен Джуров, CD с Трио „Oscar Esplá de Asisa” и др.

Автор е на редакциите на виолончеловите партии в транскрипциите на творби от Менделсон, Григ и Рахманинов (изд. „Музика”).

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here