Честита свобода, плевенчани!

0
1223
Панорама
Панорама "Плевенска епопея 1877"

142-години от подписването на Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя честваме днес, 3 март. Освобождението на България от турско робство е денят, който поколения наред са очаквали напразно през живота си и са се жертвали за него.

Днес ние сме свободни, благодарение на всички знайни и незнайни герои, пред чийто подвиг прекланяме глава в знак на признателност. Благодарим на всички онези храбри български, руски, украински, белоруски, финландски, румънски, сръбски, черногорски воини, които се сражават в тежките битки през 1877-78 г. Отдаваме почит на всички смели българи – духовници, културни дейци, хайдути, революционери и опълченци, които въздигат името на Родината ни като икона и се жертват за нея.

В 11 часа на площад „Възраждане“ в Плевен ще се състои тържествен ритуал в памет на героите. Малко по-късно – в 12, 30 часа, започва инициативата „Пробуждане с хоро“, която се провежда в цялата страна и по света и се организира от „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България. Организатори в Плевен са Сдружение “Зорница” и Клуб за народни хора и танци “Шопско настроение” с ръководител Пламен Иванов. Танцьорите ще поведат хорото на площад „Възраждане“ и канят всички желаещи плевенчани и гости на града да се присъединят към тях.


В 16 часа Сдружение „Рицари без броня“ организира празнично честване на Освобождението под надслов „Да си развеем знамената“ – то ще се състои пред Панорама „Плевенска епопея 1877“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here