Честит Ден на народните будители!

0
511
Ден народните будители

На 1 ноември България чества Деня на народните будители – общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери — будители на възраждащия се национален дух, на стремежа към образование и книжовност.

През 1922 г. Стоян Омарчевски – министър на народното просвещение в правителството на Александър Стамболийски, внася предложение в Министерския съвет 1 ноември да бъде определен за Ден на народните будители. Датата не е избрана случайно – по стар стил тя е Денят на покровителя на българите Св. Йоан Рилски, който днес честваме на 19 октомври.  

Три години след подписване на Ньойския договор българското общество изпитва остра нужда от духовни стимули и ги намира в наследството от идеи на най-мъдрите българи. Славата на пръв будител носи Паисий Хилендарски, който народът знае и почита като Отец Паисий. През 1762 г. той пише своята „История славянобългарска”, за да събуди духа на съотечествениците си и да им припомни, че са наследници на славен народ и са имали могъща държава. Делото му продължава епископ Софроний Врачански, който в трудни за българите времена пръв идпълнява завета на Пайсий да се преписва „историйцата“, пише книги за просвета и работи за политическо освобождение.

Cрeд нaй-почитаните бългaрcки нaрoдни будитeли ca още Cвeти Ивaн Рилcки, Кoнcтaнтин Кocтeнeчки, Григoрий Цaмблaк, Йoacaф Бдинcки, Влaдиcлaв Грaмaтик, Димитър Кaнтaкузин, Пeтър Пaрчeвич, Пeтър Бoгдaн, Мaтeй Грaмaтик, пoп Пeйo, Нeoфит Бoзвeли, Нeoфит Рилcки, Ивaн Ceлиминcки, брaтятa Димитър и Кoнcтaнтин Милaдинoви, Гeoрги C. Рaкoвcки, Вacил Лeвcки, Хриcтo Бoтeв, Cтeфaн Кaрaджa, Хaджи Димитър, Любeн Кaрaвeлoв, Дoбри Чинтулoв, Ивaн Вaзoв, Григoр Пърличeв и мнoгo други.

От 1945 до 1992 година Денят на народните будители е отменен от комунистическата власт, но въпреки това остава запазен в паметта на българския народ. След дълго прекъсване, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Идеята за възстановяването му е на проф. Петър Константинов — председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария“. От 2002 г. се изпълнява ритуал по издигане на националното знаме пред парадния вход на Президентската администрация и извършване на тържествена смяна на караула.

Ето прокламацията за Деня на народните будители:

„Нека Денят на Св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“ 

Честит празник на съвременните български учители и просветители, събуждащи духовното и съграждащи делници, изпълнени с надежда и родолюбие! Нека паметта на народните будители бъде жива в съзнанието и на идните поколения българи – да помнят и пазят делото на предците си! 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here