БТА ще е медиен партньор на проекта “Светът на киното в музика” и на Плевенската филхармония

0
693
Светът на киното в музика

БТА ще е медиен партньор на новия проект “Светът на киното в музика” и на Плевенската филхармония, която през 2023 г ще отбележи 70-годишен юбилей, обявиха на пресконференция генералният директор на БТА Кирил Вълчев, джазпевицата Хилда Казасян и директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски.

Вълчев подчерта, че една от основните задачи на БТА е да подкрепя и популяризира културата на България. Той и инициаторката на проекта Хилда Казасян подписаха договор за сътрудничество.

Концерт-спектакълът „Светът на киното в музика“ е продължение на предишния проект на Хилда Казасян „Да послушаме кино“.  Премиерата на новото заглавие със солисти Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов и Плевенската филхармония с диригент Борислав Йоцов се състоя с голям успех на 3 февруари 2022 в читалище “Съгласие 1869” Плевен. В програмата участват още Живко Петров, Христо Йоцов, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов. Автор на специалната мултимедия е Васил Къркеланов.

На екрана в залата оживяха картини от знакови ленти от световното кино, като “Имало едно време в Америка”, “Кръстникът”, “Убий Бил”, “Кабаре”, “Флашданс”, “Хубава жена”, филми на Чарли Чаплин (“Модерни времена”), забавни анимационни герои от “Мъпет шоу“, “Розовата пантера”, “Семейство Флинстоун”, “Том и Джери” и много други. Предстоят над 30 концерт в цялата страна.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев информира, че в началото на следващия творчески сезон предстои подписване на договор за сътрудничество и с Плевенската филхармония, която ще стане част от семейството от партньори на агенцията – културни, научни и образователни институции. „Гордост е за една страна да има филхармонии на десетилетия – прехвърлили половин век и наближаващи вече век. Гордост е и за Плевен“, коментира Кирил Вълчев, а Любомир Дяковски благодари за оказаната чест.

„Важно е да кажем, че българските медии помагат на българската култура, като показват какво се случва. Това, което липсва, е системност. Липсва разказ за културата, като за политиката. Когато тръгва някакъв политически процес, с месеци се занимаваме с една тема, но когато месеци наред има културен проект, като „Да послушаме кино“ или „Светът на киното в музика“, за него избухват коментарите само при старта му“, коментира Кирил Вълчев. И добави, че наскоро БТА създаде абсолютно равностойна рубрика на спортната – тя е за новини от сферата на културата, образованието и науката, наречена „Лик“ – на името на старото емблематично списание за литература, изкуство и култура на БТА, основано през 1965 като дайджест за световна култура.

„Духът на Плевен“ приветства Българската телеграфна агенция и нейния изпълнителен директор Кирил Вълчев за активната подкрепа, която оказват на културата, науката и образованието в България. В същата посока са и усилията на „Духът на Плевен“ – единствената онлайн медия в Плевен и региона, която фокусира вниманието си върху събития в същите сфери. Екипът ни инвестира огромна енергия в работата си и следва неотклонно мисията си, защото вярва в силата на вечните нравствени и естетически ценности и в максимата „Бъди промяната, която искаш да видиш в света!“

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here