Богатата експозиция „Природа“ на Регионалния исторически музей ще е достъпна за посетители след профилактика

0
494
Експозиция "Природа" - Регионален исторически музей - Плевен

Експозицията на отдел „Природа“ в Регионалния исторически музей в Плевен ще бъде затворена за посещение от 2 до 7 август за профилактика, информират от културния институт. Тя ще отвори отново врати на 9 август, за да представи експонати от богатото и разнообразно геоложко минало на региона, както и образци на флората и фауната.

Сбирката скали, минерали, рудни и нерудни полезни изкопаеми включва над 100 образци. Експонатите са групирани според произхода и състава им. Впечатление правят големите кристални друзи от родохрозит, калцит и кварц с неговите разновидности – аметист, марион, оникс, които са полускъпоценни камъни.

Палеонтоложката колекция съдържа около 300 експоната от скали и вкаменелости от животни, обитавали територията на Плевенския регион преди 45–60 милиона години. Най-богато е представен Баденският неогенов период от преди 16 милиона години, когато разливите на Баденското море са заемали част от Дунавската равнина. Посетителите могат да видят вкаменелости на миди, охлюви, морски таралежи. Интересни образци в тази колекция са кости от пещерна мечка, зъби от мастодонт, зъби от акули и други.

Интерес буди и Флористична колекция, която представя типични за дъбовия пояс и влажните зони на Дунавската равнина и Предбалкана изсушени растения. България е известна като страна, богата на растения, които още от древни времена са използвани за храна, лекарства и подправки. Днес голяма част от растенията намират приложение в народната медицина и като суровина за химико-фармацевтичната промишленост. За това са показани и най-често срещаните в региона лекарствени растения.

Паралелно с флората са показани и насекоми – полезни и вредители по диворастящата растителност и селскостопанските култури. Тази група безгръбначни животни наброява над един милион вида и е с огромно значение за поддържане на равновесието в екосистемите.

Могат да се видят и първите гръбначни животни – рибите, обитаващи сладководните водоеми в региона, и земноводните, които са преходна в еволюционно отношение група. Колекцията на влечугите включва различни видове сухоземни и водни костенурки, гущери и змии. България е една от страните на Европа с голямо разнообразие на птици. Показаните в експозицията препарати са на обитатели на горските екосистеми, откритите места, влажните зони и урбанизираните райони. С размерите си впечатляват дневните и нощни грабливи птици – орли, бухали и сови.

Бозайниците са най-висшата група гръбначни животни. Експонирани са характерните за Плевенския регион обитатели – от зайците и лисиците до сърните и дивото прасе. Някои от тях като вълкът, дивата котка и язовецът са изчезнали вече от повечето европейски държави. Благороден елен (Cervus elaphus) е най-новият препарат в Регионалния исторически музей в Плевен. Той е 10-годишен, с тегло около 270 кг и 12-килограмови рога. Еленът е в поза ревящ, с максимално отворена уста, опънати назад уши, разширени ноздри и напрегнати междуребрени мускули, каквато е често е позата му по време на брачния период през месеците септември и октомври. Мъжкият реве късно вечер или рано сутрин. Препаратът е с декорация, пресъздаваща естественото му местообитание.

благороден елен

В експозицията се включват диорамите „Зима“ и „Блато“, представящи животните в близка до естествената им среда. Макет на почва илюстрира живота на организмите в нея, с характерните особености.

Сбирката „Фауна на Бяло море“ включва  октоподи, сепии, омари, миди, охлюви и риби, събирани по бреговете на Бяло море и островите Тасос и Самотраки в периода 1941-1943 г. от Алекси Петров. Впечатляващи са омара, морските игли и „летящата“ риба.

Информация и снимки: Регионален исторически музей – Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here