Богата колекция със средновековни и възрожденски икони от фонда на частния музей „Аретè“ гостува в ХГ „Илия Бешков“ в Плевен

0
1053
„Армията на Бога“

Богата колекция със средновековни и възрожденски икони „Армията на Бога“ от фонда на частния музей „Аретè“ ще гостува в Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен. Изложбата ще бъде открита на 16 март от 16 часа в присъствието само на двама души от фондация „Арете–Фол“ и журналисти. За посетители важи режимът за дистанция и необходимите санитарни изисквания и мерки.

„Армията на Бога“ е една от общо петте колекции на частния музей „Арете“. Съставена е от оригинали и копия на средновековни и възрожденски икони. В изложбата са показани над 100 културно–исторически ценности. Между тях впечатление правят иконите на Св. Георги и Св. Димитър, рисувани от Николай Павлович през 1870 г., иконите Свети Мина и Света Богородица Скърбяща от ХІХ в. на художника Захари Цанюв от Тревненската школа, копие на една от първите рисувани икони на Св. Георги – Копска тъкана икона от ІV в., копие на чудотворната икона Св. Богородица от Бачковския манастир, оригинална гръцка икона на Св. Димитър – ХІХ в., както и копие на иконата на Св. Теодор Стратилат – ІХ-Х в., от Велики Преслав.

Изложбата има образователна и възпитателна насоченост – най-вече към младото поколение. Целта е посетителите да се докоснат до историческото минало и богатство на България.

* * *

Колекция „Арес“, основана през 1995 г., съдържа оригинални артефакти от праисторическата епоха до късната античност, намерени в съвременните български земи. Тя е една от първите частни колекции в България, регламентирани и социализирани в съответствие със Закона за културното наследство от 2009 г. Частен музей „Арете“ е регистриран през 2014 г.

През годините колекцията е била експонирана в страната и чужбина. Няколко артефакта са изложени в постоянната експозиция на Националния исторически музей в Бояна и пътуват по света с тракийските златни съкровища.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here