Богат на празници е първият ден на месец октомври

0
343
Музика, ноти

Богат на празници е първият ден на месец октомври. Днес е Световният ден на музиката, на архитектите и на възрастните хора.

1 октомври е и Световен ден на вегетарианците, който е учреден през 1977 г. с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

Международният ден на музиката пък се отбелязва за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО.

Днес честваме и Световния ден за борба с хепатита.

1 октомври е също така Международен ден на кафето. Датата е официално призната дата от Международната кафе организация (ICO).

В България днес е Празник на българските певци и други музиканти – празнува се от 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, Ден на поезията, Ден на застрахователя – обявен е за професионален празник през февруари 1996 г. с решение на Асоциацията на българските застрахователи и Съюза на частните застрахователи, Празник на Академията на Министерството на вътрешните работи (МВР) – обявен с решение на 39-ото Народно събрание от 14 юни 2002 г., и Професионален празник на зенитно-ракетните войски – отбелязва се от 1 октомври 1960 година, когато в Казахстанската степ български дивизион за първи път осъществява боен пуск на зенитна ракета

На 1 октомври се чества и Покров (закрила) на Пресвета Богородица. В повечето славянски езици думата „покров“ означава едновременно „покривало“ и „защита“. Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви. Той се чества само в славянските страни – вероятно защото Св. Андрей е славянин по произход. На 1 октомври се чества и закрилата на Пресвета Богородица.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here