Близо 200 водни лилии засаждат в парк „Кайлъка“ в Плевен

0
70

Близо 200 водни лилии ще радват с цветовете и аромата си плевенчани и гостите на града в парк „Кайлъка“. Цветята са подарък за Плевен от Дойчин Владимиров – собственик на ферма и ботаническа градина за красивите растения в близост до града, идеята се осъществява със съдействието на Общината.

Засаждането на цветовете започна от днес, а началото поставиха кметът д-р Валентин Христов и посетители на парка в ранните сутрешни часове.

Водното пространство в „Кайлъка“, избрано да се превърне в езеро с водни лилии, се намира над ресторант „Люляците”. Мястото отговаря на изискванията за пряка слънчева светлина, за да може цветовете да се развият добре, обясни Дойчин Владимиров:

„Методите за засаждане са два – с влизане във водата или от разстояние с прикрепване на водна тежест към корените на растението. Днес използваме втория метод, защото нивото на водата в езерото е над 1,50 м и няма възможност да се влезе вътре. При водните тежести корените на растението падат към дъното и впоследствие се вкореняват. Средата на езерото вече е подходяща за водните лилии, има необходимия нанос. Миналата година пробно поставихме тук 20 цвята и 10 от тях вече ни радвам с красотата си.“

Лилиите са устойчиви на климатичните условия в Плевен, цъфтят в 4-5 различни цвята. Дойчин Владимиров заяви, че поема лично ангажимент да поддържа и следи за развитието на новото цветно пространство в града и се надява плевенчани също да се грижат и пазят езерото с лилиите. Ще разчита за съдействие и на Община Плевен за всички дейности по почистване на езерото, поддръжка на района и на поставените край водата предпазни ограждения.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here