Библиотеката на Медицинския университет в Плевен не е засегната от пожара на покрива

0
452
Медицински университет - пожар

Библиотеката на Медицинския университет в Плевен не е засегната от пожара на покрива, който избухна вчера в 12,45 ч. и беше потушен изцяло до 14:00 ч. от 5 пожарни автомобила и 20 огнеборци с две височинни стълби. Това информира съобщи в ефира на Нова ТВ проф. Добромир Димитров, ректор на висшето училище.  

Засегнати са покривна площ от 800 кв. м, катедрите по анатомия и по рехабилитация и ерготерапия, както и една от аудиториите на Ректората – зала „Авицена“. Във Вивариума също има нанесени щети, но всички животни са невредими и преместени на безопасно място в незасегнати зали на Катедрата по анатомия.

Има материални щети на библиотеката, но книжният фонд с медицинска литература е съхранен изцяло. Съпричатни към съдбата на университета, много бивши и настоящи възпитаници заявиха готовността си да подкрепят с финансови средства ръководството в усилията му да възстанови щетите, както и да дарят медицинска литература, ако това се налага. Ремонтните дейности започват съвсем скоро, като намеренията са до месец и половина щетите да са отстранени. Студентите временно преминават на онлайн обучение – от днес, 30 септември, до 8 октомври.

Прокуратурата се самосезира във връзка със случая и разследва причината за пожара.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here