Безапелационният успех на китаристи от НУИ “Панайот Пипков” на конкурс в Кюстендил предизвика възхищението на министъра на културата

0
741
Китарен ансамбъл

Безапелационният успех на китаристи от НУИ “Панайот Пипков” на 25-я международен конкурс за класическа китара “Акад. Марин Големинов”, който се проведе в Читалище “Братство 1869” в град Кюстендил предизвика възхищението и и сърдечните поздрави на министъра на културата Атанас Атанасов, който лично се наслади на вдъхновяващите изпълнения на младите таланти.

Плевенският китарен ансамбъл при НУИ “Панайот Пипков” Плевен с диригент Пламен Марков спечели Първо място и Специална награда от Съюза на народните читалища. Изпълнителите, които са на възраст от 14 до 18 години, спечелиха журито на своя страна с изпълненията си на “Серенада” от Ф. Шуберт, “Светлосенки” от Любомир Анов, “Междузвездни войни” от Джон Уилямс и “160 удара” от Ханс Цимер.

Министърът на културата Атанас Атанасов поздрави Биляна Лазарова за вдъхновяващите й изпълнения.

Изявената възпитаничка на НУИ “П. Пипков” Биляна Лазарова се представи със самостоятелен рецитал, включващ произведения от Джон Дауленд, Аугустин Бариос-Мангоре, Хоакин Родриго и Росен Балкански, и вдигна на крака публиката. Тя получи специални благодарности и многократни поздравления от министър Атанасов, който съпреживя нейната проява.

София Кънчева (4 клас) спечели Трето място, а Станислав Цветанов (10 клас) беше отличен със Специална награда и Наградата на Община Кюстендил.   

“Благодарим на цялата плевенска група за достойното представяне на 25-я международен конкурс за класическа китара “Акад. Марин Големинов”! Благодаря на моите колеги г-жа Милена Грамова Михайлова, г-н Стефанос Димитриу и г-н Пламен Марков, с които сбъднахме поредното музикално предизвикателство!!! Благодарим на организаторите – Читалище “Братство” – Кюстендил”, благодари на колегите си Николай Михайлов, преподавател по китара в НУИ “П. Пипков” в Плевен

От ляво надясно: Николай Михайлов, Милена Грамова и Стефанос Димитриу.

Конкурсът е включен в Програмата за закрила на деца с изявени дарби на Министерството на културата, по която всяка година се отпуска целева финансова подкрепа и едногодишни стипендии за завоювалите първите три места във втора и трета възрастови групи. Събитието се проведе с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here