Атракционно пътуване с първия тролей, шествие, велопоход и томбола организира Община Плевен в Европейската седмица на мобилността

0
294
Община Плевен - Празник на Плевен

Атракционно пътуване с първия тролей, шествие, велопоход и томбола организира Община Плевен в Европейската седмица на мобилността, която ще бъде отбелязана от 16 до 22 септември 2022 г. Събитието е обявено от Европейската комисия, а кулминацията му е на 22 септември – Европейски ден без автомобили. Инициативата представя екологичните и здравословни начини на придвижване, включително пеша, с обществен транспорт и/или с алтернативни транспортни средства.  

Община Плевен традиционно се включва в кампанията с масова спортна проява, която тази година ще се проведе на 20 септември, вторник, под мотото „Комбинирай и се движи“. Ще се състои безплатно атракционно пътуване с първия плевенски тролей, по време на което всички пътуващи ще имат възможността да си направят снимки със символа на кампанията – Моби, и да получат билети за участие в томбола.

Тролейбусът ще тръгне в 17 ч. от спирка „Подстанция“ (жк „Дружба) и ще се движи по линията на тролейбус № 5 по посока жп гарата, а от там ще се насочи към паркинга на Община Плевен, който ще е и сборен пункт на всички участници в събитието.

В 18 ч. оттам ще тръгне символично пешеходно шествие към Пеещия фонтан или с алтернативни на автомобилите превозни средства за придвижване в градска среда: колелета, тротинетки, роулери и др.  

След това по-големите ще се включат във велопоход – от читалище „Съгласие 1869“ по велоалеята на ул. „Вардар“, а по-малките – в обиколки по алеите в Градската градина. На финала всички ще станат част от открит урок по безопасно и правилно придвижване в града с велосипеди и тротинетки с участието на представител на КАТ и на ръководителя на клуба по БДП към Центъра за работа с деца.

На всички участници в събитието ще бъдат раздадени билети за участие в томбола с тематични награди, свързани с активния начин на живот. В 18:45 ч. пред сградата на ЦРД ще бъдат изтеглени печелившите билети.

С това спортно мероприятие Община Плевен участва в Национален конкурс на „Нестле за Живей активно!“ за финансиране на общински проект за изграждане на стрийт фитнес комплекс в парк „Кайлъка“.

От Община Плевен призовават всички да се придвижват до и от работните места или училище без личен автомобил в дните от 16 до 21 септември, за да се стимулира ходенето пеша, ползването на обществен или алтернативен транспорт, като желаещите да се включат могат да изпратят информация за броя на хората, които са се присъединили към инициативата.

От местната управа припомнят, че Плевен е единственият град у нас с изцяло екологичен обществен транспорт – всички маршрути от градската транспортна мрежа се покриват от тролейбуси и електробуси.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here