“Антигона” на Плевенския театър закрива Балканския театрален фестивал в Благоевград

0
225
Антигона
"Антигона" - предпремиерно представление през юни 2022 г.; снимка - архив "Духът на Плевен"

С постановката “Антигона” на Драматично-куклен театър “Иван Радоев – Плевен, ще бъде закрит Балканския театрален фестивал в Благоевград на 6 ноември. Представлението ще се играе на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ от 19 ч.

Фестивалът ще бъде открит на 2 ноември с представлението „Кентърбърийски разкази“ на Театър НАТФИЗ и ще предложи на ценителите на театралното изкуство селекция от общо пет забележителни постановки. На 3 ноември гостува спектакълът „Солунските съзаклятници“ на Драматичен театър – Пловдив, на 4 ноември зрителите ще имат възможност да видят постановката по романа на Лев Толстой „Ана Каренина“ на Театър Нови сад, на 5 ноември ще бъде представен спектакълът „Завръщане у дома“ на Малък градски театър „Зад канала“, а на 6 ноември е срещата с “Антигона” с режисьор Александър Морфов.

Само преди дни спектакълът от Жан Ануи и по идеи и фрагменти от текстове на Софокъл, Рой Хен и Александър Морфов откри 20-я Международен фестивал на античната драма „Стоби“, който се провежда във Велес, Македония, и грабни три престижни награди. Постановката беше отличена с Гран при, актьорът Деян Донков получи приза за най-добра мъжка роля – на Креон, а на Александър Морфов беше присъдено отличието за режисура.

След огромния успех на „Антигона“ спонтанно възниква и решението между Димитър Кабаков, директор на Плевенския театър, и Сашо Димовски, директор на театъра в гр. Велес, за сътрудничество, което да създаде до 2026 г. съвместен мащабен театрален проект между българските и македонските екипи.

“Антигона” по Жан Ануи има в колекцията си и две награди “Аскеер” 2023. Едната е в категория “Режисура” – за режисьора Александър Морфов, който след дългогодишно отсъствие се завърна на българската сцена с това заглавие, а другата е в категория “Най-добро представление”. Надя Керанова има номинация за „Аскеер“ в категория „Поддържаща женска роля“ за ролята си на Исмена.

Спектакълът се играе при голям успех в Плевен и страната, аплодиран е бурно и на сцената на столичния Народен театър „Иван Вазов“ неколкократно, а през февруари тази година беше номиниран за Националните награди „Икар“ 2023 г. на Съюза на артистите в България – в категория „Майсторско техническо осъществяване“. 

„Антигона“ не спира своето пътешествие и на 16 декември отново ще гостува на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ в София.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here