Ана Боянова и Емил Калев гостуват на Плевенска артсцена „Измерения“ с нова книга и музикален албум

0
1032

Писателката Ана Боянова ще представи новата си книга „Библия за прелюбодейци“ пред плевенска публика, а заедно с дуетната си половинка Емил Калев – и песни от новия им музикален албум „Nostalgia“. Обичаните творци са гости на културния форум Плевенска артсцена „Измерения“ по покана на Сдружение „Духът на Плевен“.

На пръв поглед историята в книгата е стара, колкото света, и се ситуира в един любовен четириъгълник, но бързо става ясно, че това не е обикновен роман на сладникава тема. Действието лети стремглаво и поглъща читателя с непредполагаемите дълбини, в които го води. Разговорите между героите са за пречистащата и извисяваща сила на изкуството, за смисъла на живота, за страховете, детството, болката, духовните ценности, многоизмерността на любовта, вярата, споделеността, прошката, катарзиса…

В тъканта на текста са вплетени вечни класически музикални произведения и композитори, титани на перото, художници, оставили недостижими образци на човечеството… Финалът на творбата е изненадващ, но и логичен, разтърсващ и истинен, а героите са преобразени, защото „да си позволиш да правиш грешки е животоспасяващо.“

По време на срещата в Плевен ще прозвучат откъси от книгата, преплетени с красиви стихове на авторката. Словото ще бъде подкрепено красиво от вечни песни от Средиземноморието в изпълнение на Ана Боянова и Емил Калев.

Габриела Илиева

Общото внушение на вечерта ще допълни изложбата с художествена фотография „Любов без име“ на младата и талантлива авторка от Плевен Габриела Илиева, която за пръв път ще представи свои работи в родния си град.

Събитието под надслов Животоспасяващите грешки: “Библия за прелюбодейци” ще се състои на 16 юли 2021 г, петък, от 19 часа, в ресторанта на хотел „Ростов“. Входът е свободен!

Биография на Ана Боянова:

Ана Боянова е дълбоко отдадена не само на музиката, но и на словото. Завършила е Музикална академия в Пловдив със специалности оперно пеене и пиано. Още като студентка публикува стихове и разкази в литературни издания. Автор е на повече от 25 книги с поезия, проза, художествена публицистика, монографии за големи български творци в областта на изкуството. Превежда от полски език.

Романът й „Да се родиш виновен“ (част първа) получава наградата „Блага Димитрова“ на Националния граждански форум „Българка“ за 2014 година. През 2016 г. излиза втора част, а в началото на 2018 г. – и третата му част. През 2016 г. Ана Боянова получава два приза за поезия от международните конкурси „Voci Nostre“ – Анкона (Италия) и „Aldo Moro“ –  Лече (Италия).

​От 2005 година авторката е член на Съюза на българските писатели, а понастоящем е мениджър на „Издателско ателие Аб“.

Биография на Емил Калев:

Емил Калев е завършил НАТФИЗ със специалност „Куклено актьорско майсторство“, а по-късно се дипломира с магистърска степен „Мениджмънт в сценичните изкуства“. Снима се активно в различни телевизионни формати, кинопродукции, сериали и реклами. От 2007 е член на Съюза на артистите в България.

Любовта му към музиката датира от ранна възраст и по-късно се дипломира с музикално образование – специалности цигулка и пиано. Уменията му го вдъхновяват да изучава и класическа китара. Като студент в НАТФИЗ започва да посещава частни уроци по вокално майсторство. От няколко години активно изучава оперно пеене, работейки съвместно с имена, доказали своето признание на световно ниво. По настоящем е ученик на маестро Калуди Калудов.   

Ана Боянова и Емил Калев музицират като дует вече 20 години. За основа на своите изпълнения избират традиционни и популярни песни от различни региони на Италия, Испания, Мексико, Аржентина, Португалия и Израел, като се придържат към оригиналност в концепцията на своя репертоар. Многократно концертират и участват на фестивали у нас и в чужбина. Целта на техните проекти е да се обогатят ценителите на стойностна музика с уникални образци от различни култури.

Дуетът е реализирал 5 музикални албума: „Musica Mediterranea” /2002/, „Bella mia” /2004/, „Lu Destino” /2009/, „Querida“ /2015/ и „Nostalgia“ /2019/. Участват в документалните филми „Съвременни трубадури” /2003/ и „Да изпееш живота”. Реализират и интересните концертни проекти „Musica Tradicional“, „В седем ангелите слизат“, „Катарзис“, „Озарение“, „ALHAMBRA“.

Биография на Габриела Илиева:

Габриела Илиева е на 20 години, родена в Плевен. Учи „Фотография“ в Нов български университет, и втора специалност „Журналистика“. Развива се професионално като фотограф и паралелно преподава английски на деца, което й носи голямо удовлетворение. Има многобройни участия в изложби и е оценена подобаващо на престижни фотографски форуми. Сред тях са участие в групова изложба „CampOUT: идентичност и персона”, ONE Gallery – София (2019), публикуване в списание „ВИЖ“ и последваща изложба през юли 2020 в галерия Credo Bonum – София, публикуване в книгата „Когато навън е навътре. Дневниците на една изолация“ от ИК „Жанет 45“ (2020), одобрение за участие в международен форум за документална фотография „Canon Student Development Programme“ 2020 с последващо публикуване в книгата „Encourage” от Visa Pour L’Image, Италия.

Била е лектор на Фестивала на студентското изкуство, проведен в Нов български университет с подкрепата на Национален фонд „Култура“ (2020). През май месец тази година е финалист в документалния фотографски конкурс „BG Press Photo“ 2021 – в категория „Социална фотография“, а през юни отново стига до финала на конкурса за художествена фотография и илюстрация “Hahnemühle FineArt Printing Contest”. Участва в подготовката на групова изложба, която се очаква да бъде одобрена за подкрепа от Национален фонд „Култура“. В момента е стажант в голяма компания и е фокусирана върху маркетинг, комуникации и медии.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here