Александра Димитрова от Галерия „Спектра“: Учим се постоянно, активни сме и мислим нестандартно

0
1551

Преди три години Александра Димитрова е успешен мениджър на софийски хотел, но провокирана от плевенския художник Огнян Кузманов се впуска в ново амплоа и заедно създават Галерия „Спектра“/Spectra Gallery. Проектът стартира в едно от красивите пространства на хотела, а началото е сложено с Международен пленер по живопис през лятото на 2018 г. в град Обзор. Второто значимо събитие е 7-дневен уъркшоп в София, в който участват 14 художници от Молдова, Турция, Македония, Румъния, Азербайджан, Узбекистан, Украйна и България. Следва и първата изложба, която се състои на 27 декември 2018 г. и представя живопис, графика и скулптура, създадени по време на пленера.

Артмястото се развива бързо и е предпочитано от много стойностни автори, които представят свои експозиции, а откриванията им се превръщат в истински празник за ценители, журналисти, обществени личности и артисти от различни сфери. През пролетта на 2019 г. креативният екип представя живопис, графика и изящни пластики на изтъкнатите български артисти Петър Петров, Теменуга Димова, Румен Дешев, Анна Васева, Нина Русева, Огнян Кузманов, Диана Тончева, Венцислав Василев, Лора Пармакова, Цветелина Русалиева, Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева. Есенната изява през същата година е озарена от творби, събрали лятното вдъхновение на няколко изтъкнати български художници, добре познати у нас и на международната публика, а зимната експозиция среща ценителите на изобразителното изкуство с артисти от България, Азербайджан, Молдова.

В момента проектът Spectra Gallery има свой самостоятелен живот в друго пространство, а към него е привлечена и нова партньорка – Аделина Михайлова. Дейностите се разширяват и стават разнородни. В уютното кътче се предлага рисуване на чаша вино, предстои и стартът на уроци за деца.

Пролетната изложба на Spectra Gallery се състоя на комуникативно място в центъра на София – в залата за събития „Реализатори“, и привлече още повече посетители и симпатизанти на интересните събития, които организира галерията. През месец юни 2020 г. чаровните дами решиха да подкрепят пленера „Пространство и време“, който се състоя сред приказната природа на Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в град Балчик и завърши с прекрасната изложба „Дух и материя“, която беше подредена в Каменна зала.

Защо подават ръка на изкуството в този толкова труден момент, какво ги мотивира да са активни, търсещи и откриващи нови форми на изява, дейности и комуникация и до къде искат да стигнат по този интересен, но труден път, разказа за „Духът на Плевен“ Александра Димитрова.

Г-жо Димитрова, коя е най-скорошната изложба, която представихте в Галерия „Спектра“?

Това беше традиционната ни пролетна изложба, която нарекохме „Пробуждане“ и открихме на 28 май 2020 г. След двата месеца социална изолация и творческо затишие, което беше сковало целия свят, се пробудихме за нов творчески сезон. Следвайки актуалните тенденции, показахме произведения на модерното изкуство. Експозицията представи творби на именитите български артисти Ангелина Недин, Ивайло Пашкулски, Огнян Кузманов, Петър Петров и Ралица Бурова.

Огнян Кузманов

Как беше посрещната експозицията? Срещна ли този отзив, който очаквахте – като енергия, като реакция?

Като енергия – да. За съжаление, не реализирахме продажби. Прави ми впечатление, че в този етап на несигурност, породена от ситуацията с пандемията, хората са по-затворени и не са склонни да дават пари за изкуство. Естествено, на всички им е много приятно да посетят подобно събитие, бяхме поканили много стойностни хора, но ако беше друг моментът, съм убедена, че отзвукът щеше да е много по-голям.

Александра Димитрова (вдясно) и съдружничката й Аделина Михайлова.

Предлагате възможност хората да творят при вас на чаша вино, да релаксират и да се забавляват. Каква е ситуацията при тези занимания?

И те не са така посетени, както в друг момент, но мисля, че това ще се преодолее. Нашата дейност влиза в т. нар. луксозни стоки и услуги, за които в този момент хората не са склонни да отделят средства.

На тази тема има много добри анализи, които показаха какво хората са склонни да пресеят като неактуално на този етап. Но вие продължавате смело въпреки трудностите. Кога е следващата Ви експозиция?

Преди пандемията бяхме планирали да представим български художници, сред които и плевенчанина Огнян Кузманов, в Истанбул, но нещата пропаднаха.

Александра Димитрова

Това е много интересен проект, т.е. галерия „Спектра“ да гостува на друга галерия?

Да, имахме планове да гостуваме на друга галерия в елитен истанбулски квартал.

Идеята е чудесна. Това, че ще се забави във времето, може да я направи по-богата.

Да, с моята съдружничка точно това си говорихме, че може би е за добро този „стопкадър“, в който всички попаднахме. Така нещата ще изкристализират по-добре, ще се изчистят детайлите, ще се родят нови идеи. През октомври ще открием друга изложба.

Да си мениджър на галерия е специфична дейност. Много бляскаво стартирали артпространства постепенно залязват и стигат до тъжен финал. Вие как успявате да държите курса и да отговаряте на съвременните тенденции за съчетаване на подходящи дейности в Галерия „Спектра“?

На първо място с моята партньорка поддържаме интензивна комуникация с професионалистите в тази сфера, включително с галеристи, които от години са успешни. Ние се учим постоянно, здраво стъпили сме на земята и сме креативни. Информираме се постоянно какво се случва в чужбина в тази сфера и смятаме, че едни компилации между пространства и синергии на дейности биха били много успешни. Постоянно ни търсят от ресторанти и хотели, за да си взаимодействаме. Знаете, че и те бяха много ощетени от епидемичната обстановка, така че търсят начин да са актуални, да изпъкнат по нов начин и да стигнат до хората. Ние самите също имаме допирни точки с тях, така че в момента е нужно да се мисли нестандартно и да правим колаборации с различни бизнеси, за да сме си взаимно полезни.

Рисуване навън.

А не смятате ли, че това всъщност е един от големите изводи от тази каша, която и в момента продължава да се забърква? Изолацията даде на хората различен поглед върху комуникацията, шанс да изграждат нови връзки и да търсят нов начин на мислене, който включва обединение, мисъл и за другия, не само за себе си, защото поотделно явно трудно ще вървим напред. Това са реалностите на времето.

Да, така е. Само чрез взаимопомощ ще решаваме проблемите си и ще вървим напред.

Имате намерение да преподавате уроци по рисуване на деца. Как ще работите?

Повечето ни запитвания са от родители, които искат децата им да бъдат подготвени за специализираните училища. Има интерес и към чисто занимателни часове. Вярвам, че такава дейност можем да стартираме в колаборация с детски клуб, ателие или целодневна занималня, в които да предложим 2 часа дневно занимания по рисуване с нашите художници, които имат опит в работата с деца. Тази идея трябва да узрее още малко, но съвсем скоро ще стартираме часовете по дългосрочна подготовка на деца, желаещи да кандидатстват в специализирани училища. Занятията ще са два пъти седмично, като се съобразим със свободното време на родителите.

Часовете за възрастни как протичат? Към тях също има голям интерес?

По време на изолацията правехме курсове онлайн. Много артисти в този период останаха затворени в домовете си и имаха потребност да се изразяват по някакъв начин, така че инвестирахме време и ресурси да направим онлайн рисувания. Идеята се оказа много добра и беше приета от много хора. Аз самата се убедих колко неща могат да се правят от вкъщи – например, практикувах йога и ми беше приятно. Изолацията ни показа, че не е необходимо непременно за всичко да се придвижваме в пространството и да губим по 3 часа в пътуване, за да свършим нещо. Оказа се, че не малко неща могат да бъдат вършени от вкъщи.

Това е другият голям извод от изолацията, според мен.

Абсолютно. Ние извлякохме много позитиви от тази необичайна ситуация. Освен това съумяхме да организираме уроци по рисуване за възрастни на открито – пред нашето артпространство, нещо, което никой не предлагаше. Времето беше хубаво и подредихме маси и столове под зелените дървета навън, за да сме дейни и да се случва нещо. Наше убеждение е, че не е приемливо човек да стои и да чака, а трябва да мисли оригинално и да действа. Получи се много приятно, спечелихме си много почитатели, които ни следват постоянно. Всичко има смисъл, но трябва човек да е активен.

С Вашата партньорка явно сте доста смели, след като сте се хвърлили в тази област, без да сте хора на изкуството.

Просто ни е приятно, стечение на обстоятелствата. И работим с много добри художници. Надявам се да просъществуваме дълго и да правим смислени и интересни неща.

Александра Димитрова, съдружничката й Аделина Михайлова (вдясно) и дизайнерката Мира Бъчварова (в средата) на откриване на изложба в Галерия „Спектра“.

За какво мечтаете в този път?

Много ни се иска да можем да гостуваме на чуждестранни наши партньори поне веднъж годишно.

А защо не и те да ви гостуват?

Защо не? Би било прекрасно!

Или да организирате един международен пленер с прекрасна изложба за финал.

Да, и за това мислим. Ние сме едни от спонсорите на пленера „Пространство и време“, който се проведе от 22 до 28 юни 2020 г в Архитектурно-парков комплекс „Двореца“ в Балчик. Това ни носи огромно удовлетворение. Приятно ни е тази красота да е около нас и да ни зарежда. Искаме в Галерия „Спектра“ да представяме още много значими автори. Отправили сме покана и към световноизвестния скулптор Живко Желязков, който от 30 години живее и твори в Париж, да го представим със самостоятелна изложба в Истанбул. Надяваме се, че ще можем да реализираме всички идеи, които имаме. И най-важното, което се стремим да правим, е да поддържаме високо ниво, да имаме доволна и подбрана аудитория и да създадем собствено лице, т.е. да сме разпознаваеми и с нещо по-различни от останалите.

Александра Димитрова със световноизвестния скулптор Живко Желязков

Влагате толкова позитивна енергия и любов, в това което правите, че съм сигурна, че ще сбъдвате мечтите си с лекота!

Благодаря за добрите думи!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here