Александър Дяковски създаде БК “Дяковски баскет” за най-малките плевенчани – учи ги на любов към играта и доброта

0
917
Дяковски баскет

Александър Дяковски и съмишленици създадоха Баскетболен клуб “Дяковски баскет” за най-малките плевенчани. Треньорът си е поставил за цел да запали колкото е възможно повече деца по баскетбола, като фокусът е върху 5-годишните.

В клуба са добре дошли и всички по-големи момичета и момчета, които обичат баскетбола. Малката група (5-10 години) тренира вторник и четвъртък от 18 часа, а голямата група (10-15 години) – сряда и петък, от 19,20 часа.

Баскетболът учи на дисциплина, отговорност, издръжливост, концентрация, работа в екип, добри взаимоотношения и много други качества и умения, изтъква треньорът. И пояснява, че за най-малките състезатели има подходящи за тяхната физика малки баскетболни топки. 5-годишните започват обучението си с баскетболни методи, включени в забавни игри. “Те трябва едновременно да се забавляват и постепенно да научават основните баскетболни фундаменти и умения, като дрибъл, стрелба и др.”, казва Дяковски.

Към момента в клуба тренират 30-ина деца, от които 4 са момичета. Ако се запишат повече момичета, най-вероятно ще бъде сформирана отделна група за тях. Тренировките се провеждат в огромния физкултурен салон на Основно училище “Васил Левски” (ул. “Стара планина” 6) в Плевен. “Искам специално да благодаря на директорката на ОУ “Васил Левски” – г-жа Таня Тонева, за подадената ръка. Благодарен съм и на моите приятели, с които създадохме клуба. Всички те подкрепят идеята и много ми помагат за нейната реализация”, сподели за “Духът на Плевен” Александър Дяковски.

Той работи с деца вече 10 години. Започва още като активен състезател в БК “Спартак” – Плевен. “Започнах през летните месеци, когато нямахме тренировки с мъжкия отбор. Тогава идеята ми беше да пробвам дали ще има интерес към Лятно баскетболно училище за деца. Оказа се, че има голям интерес. Лятото изтече, а родителите и децата не спираха да задават въпроса по време на учебната година няма ли да има тренировки. Така постепенно продължих целогодишно да работя с деца”, спомня си за началото Александър Дяковски.    

В момента тече набиране на деца за БК “Дяковски баскет”, за да бъдат попълнени настоящите групи и да се сформират нови. През лятото тренировките ще продължат – и в салона, и в двора на училище “Васил Левски”. Освен това ще се проведе летен лагер в Кранево, където базата е чудесна. От септември месец Дяковски планира вече да има подготвени деца, които да се доказват на състезания.

Желаещите да се запишат в БК „Дяковски баскет“ могат да се свържат с треньора на телефон 0888 511 166, както и на страницата „Дяковски баскет“ във Фейсбук.

“Радвайте се и се наслаждавайте! Тази велика игра – баскетболът, ще ви възнагради с много емоции, здраве, координация, здрава екипна работа, интелект и приятелства, които ще издържат цял живот!”, убедени са от БК „Дяковски баскет“.

За Александър Дяковски:

Александър Дяковски шест сезона е старши-треньор на представителния мъжки отбор на Баскетболен клуб „Спартак“- Плевен, – единственият представител на града във висшите лиги и единственият отбор, който никога не е напускал Националната баскетболна лига.

Освен това Дяковски е бил и помощник-треньор на Младежкия национален отбор на България до 20 години. Избиран е 3 пъти за „Най-етичен треньор на сезона“ в НБЛ, както и четири пъти в Мача на звездите.

Дяковски е посветен изцяло на развитието и израстването на най-малките плевенски баскетболисти. Организира Лятно баскетболно училище, което се радва на голям интерес от страна и на деца, и на родители.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here