Актьори от ДКТ „Иван Радоев“ се включват в международен театрален маратон в подкрепа на техни колеги от Беларус

0
403
ДКТ

Актьори от ДКТ „Иван Радоев“ се включват в театрален онлайн маратон с участието на артисти от 6 държави в подкрепа на колегите им от Беларус. „Днес от 12 до 17 часа ще станете свидетели на безпрецедентно обединение на артисти. В четенето-маратон на пиесата на английския драматург Марк Равенхилла SHOOT. GET TREASURE. REPEAT ще участват актьорите от ДКТ „Иван Радоев“ Екатерина Стоянова, Александър Кънев и Ованес Торосян“, информират от културния институт.

Поканата към плевенската трупа е отправена от Театъра на Гертрудес и Katlz Riga за участие и подкрепа на колегите им и гражданите на Беларус. Организаторите на събитието припомнят, че през месец август хората от целия свят следиха събитията в Беларус. В последните дни в различни страни имаше протестни акции в подкрепа на хората, които излизат на улицата, защитавайки правата си. Жителите на Беларус днес се нуждаят не само от информационна подкрепа, но и от финансова: необходимо е да се помогне за реахабилитацията на онези, които са пострадали при арестите и жестокостите, при задържанията, да се платят глобите в съда за участие в митингите и да се подкрепят онези, които са загубили работата си, или са участвали в стачни действия, убедени са организаторите на инициативата.

„Ние бихме искали да привлечем внимание към онези компании, които обезпечават тази защита и помощ. Но ние работим в театъра и бихме могли да направим това, като обявим голямо четене-маратон. Пиесата на английския драматург Марк Равенхилла SHOOT. GET TREASURE. REPEAT. е написана през 2008 г., като реакция на войната в Ирак, но главните въпроси на съвременното общество, противопоставянето на различните световни системи, принципите на хуманизма, променящите се всеки ден надежди и страхове на хората, са все така актуални“, коментират авторите на проявата.

В четенето ще участват актьори от Нов театър – Рига, Театър „Дайлес“, Руския театър в Рига, артисти от Латвия, Русия, Украйна, Литва, Естония, България. Четенето-маратон ще бъде на латвийски, английски и руски езици. Директната траслация може да се гледа на страницата на театъра на Гертрудес във Фейсбук. Записът ще бъде достъпен известно време на youtube каналите на GIT и Katlz Riga.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here