Абитуриентска изложба подредиха възпитаници на НУИ „Панайот Пипков“ в Къщата на художниците

0
536
изложба

Абитуриентска изложба подредиха възпитаници на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“, специалност „Живопис“, в Къщата на художниците (ул. „Димитър Константинов“ 17) в Плевен. Вернисажът може да бъде посетен от 17,30 ч. днес, 30 юни.  

По традиция в края на всяка учебна година артпространството е домакин на творческия празник на младите художници, с който те отбелязват настъпването на зрелостта. Поради пандемията, официално откриване няма да има, а Къщата ще бъде отворена само за посетители през следващите две седмици, при спазване на всички предпазни изисквания.

Ще бъдат представени около 40 творби живопис и рисунки. През учебната 2019/2020 година завършиха 17 ученици, като 12 от тях се явиха на защита на дипломна работа. Част от тези работи ще бъдат показани в експозицията, както и творби в различни жанрове и учебни етюди.

Имайки предвид извънредното положение, младите таланти се справят много добре с поставените задачи, коментира техният преподавател Валентин Асенов – Хъкъа. Всяка от творбите се отличава с характерно свое звучене, разнообразие в композицията, със своя тоналност – от по-приглушени цветове и нюанси до по-ярки, и всяка от тях носи своята авторова идентичност. Художниците показват задълбочени знания за композиция, за живописно изграждане на творбата, познания за конструкцията и анатомията на човешката фигура, както в учебните етюди, така и в свободните работи.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here