Започна подаването на документи за участие в петия Международен конкурс за млади оперни певци “Гена Димитрова”

0
551
Конкурс

Започна подаването на документи за участие в петия Международен конкурс за млади оперни певци “Гена Димитрова”. Музикалното събитие ще се проведе от 16 до 19 май 2023 г., а организатор е Плевенската филхармония със съдействието на Министерство на културата и Община Плевен. Срокът за подаване на документите е 2 май 2023 г.

В конкурса могат да участват млади оперни певци – български и чуждестранни граждани, навършили 16 г. и не по-възрастни от 35 години. Прослушванията се осъществяват по видове гласове и по реда на жребий, изтеглен в деня преди започването на конкурса. Участници, които пропуснат да се явят по определения ред, се дисквалифицират. Не се допускат промени в приложената в заявката конкурсна програма.

Конкурсът се провежда в два тура: в първия кандидатите изпълняват една ария по избор и песен от български композитор, а във втория – една ария от В. А. Моцарт и една ария по избор, различна от изпълнените в първи тур. Всички арии (текст и музика) се изпълняват в оригинал.

И двата тура се провеждат с пиано.

Председател на журито ще е проф. Григор Паликаров – диригент, композитор и преподавател в НМА „Проф. П. Владигеров“ – София, а членове ще са доц. д-р Нина Найденова – оперен режисьор, директор на Държавна опера – Пловдив, и преподавател в Нов български университет – София, Веселина Кацарова – артистичен директор на Държавна опера – Стара Загора, и оперна певица, Вера Немирова оперен режисьор, проф. Марио Диаз – преподавател по класическо пеене в Университета „Моцартеум“ – Залцбург (Австрия).

Журито ще присъди следните награди:

  • Голяма награда „Гена Димитрова“ (5000 лв.);
  • За жени – три награди (3000 лв., 2000 лв., 1500 лв.);
  • За мъже – три награди (3000 лв., 2000 лв., 1500 лв.);
  • Две извънредни награди за кандидати до 23 години – по 1000 лв. (жена, мъж);
  • За най-добро изпълнение на българска песен – награда от 800 лв.;
  • За най-добре представил се корепетитор – 500 лв.

Журито има право да не присъжда всички награди и решенията му са окончателни. Наградният фонд за първо, второ и трето място за жени и мъже е осигурен от Община Плевен, а Голямата награда – от Ротари клуб Плевен Центрум.

Носителят на Голямата награда получава и правото да участва в концерт на Софийската филхармония.

В заключителния концерт на Плевенската филхармония, който ще е на 19 май, ще участват наградените по предложение на журито.

Фондация „Гена Димитрова“ може да присъди награда на участник, който се е представил добре, но не е класиран.

Подробности за конкурса може да видите на официалния сайт на Плевенската филхармония: http://plevenphil.com/

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here