Носител на Голямата награда на Десетото биенале на малките форми – Плевен 2020 e Веселин Дамянов – Вес

0
2381
ХГ

Десетото биенале на малките форми – Плевен 2020 ще бъде открито
пред Художествена галерия „Илия Бешков” на 6 ноември, петък, 2020 г., в 18.00 ч. Тогава ще бъдат връчени и всички 9 награди и 20 почетни дипломи. След това посетителите ще бъдат допускани на малки групи да разгледат изложбата в залите на галерията при спазване на всички противоепидемични изисквания.

Над 300 участници от 12 държави изпращат повече от 700 работи за Бианалето, като от тях са допуснати 270 творци с 530 творби в различните специалности – живопис, графика, скулптура, колаж, смесени техники. Традиционно в престижния форум се включват автори от Великобритания, България, Полша, Италия, Русия, Белгия, Румъния и др., а от Индия и Бразилия – за пръв път.

Отличените са излъчени от жури с председател Любен Генов (живопис), който е председател на Съюза на българските художници, и членове Емил Бачийски (скулптура), Тодор Овчаров (графика), Пламен Петров (изкуствовед) и Мирослав Минчев (графика).

Носител на Голямата награда на Община Плевен е Веселин Дамянов – Вес (живопис и графика). Отличието на Съюза на българските художници отива при Георгиос Пападакис (живопис). Призът на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ е присъден на Христо Бозуков (живопис), журито дава своята награда на Христо Христов (скулптура). Отличието за живопис е присъдено на Антон Гошев, за графика – на Димитър Каратонев, и за скулптура – на Цветослав Христов – Цупи. Наградата за млад автор печели Валентин Митев, а за чуждестранен автор – Якоб Здейши (Полша, графика).

Въпреки епидемията от Ковид-19 през 2020 г., интересът към юбилейното десето издание на Бианалето на малките форми е огромен, а организацията му – стройна. „Всичко протече нормално, както всеки път. Не сме имали проблеми в представянето на работите и журирането им на двата етапа. Днес взехме и каталога, който съпътства изложбата – всеки от участниците ще получи по един“, коментира за „Духът на Плевен“ художникът Иван Велчев – Йово, фондохранител в ХГ „Илия Бешков“ и един от създателите на Бианалето на малките форми през 2002 година.

Биеналето на малките форми е традиционен и утвърден форум
за представяне на съвременните тенденции и постижения в областта
на живописта, графиката и скулптурата в изобразителното изкуство.

Организатори на събитието са Община Плевен, Художествена галерия
„Илия Бешков”, Съюзът на българските художници, Министерството на
културата, Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий”,
Представителството на СБХ – Плевен.

Биеналето се провежда под патронажа на кмета на Община Плевен Георг Спартански, който ще го открие.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here