250 чуждестранни студенти започват академичната година в Медицинския университет – Плевен

0
164
Медицински университет - чуждестранни студенти

Официалното откриване на новата академична 2023/2024 година за новоприетите чуждестранни студенти на Медицинския университет в Плевен ще е на 9 февруари 2024 г., в зала „Магнум“, където те ще бъдат приветствани с добре дошли от ректора на висшето училище проф. д-р Добромир Димитров и от българските си колеги. Като всички първокурсници и те ще положат академична клетва за спазване на академичните традиции и етичните норми на университета, с уважение към преподаватели и пациенти. За финал ще се насладят на музикалните изпълнения на своите колеги – победители в студентския фестивал Ден на народите 2023. На 12 февруари за тях ще започнат редовни учебни занятия.  

В края на януари 2024 г. в България и град Плевен пристигнаха над 250 новоприети чуждестранни студенти от 24 държави – най-много са гражданите на Италия, Индия и Великобритания. За първи път има приети чуждестранни студенти от Финландия и Китай.  

Традиционно Центърът за чуждестранни студенти организира Седмица на ориентацията за новоприетите първокурсници, включваща поредица от полезни и развлекателни събития, като песещения на културно-исторически обекти, информационни срещи с агенции за недвижими имоти, държавни служби и опознавателни обиколки на града. В рамките на една седмица преди старта на новата академична година чуждестранните студенти изучават интензивно български език с цел по-добра социална адаптация в града и академичната общност. Чрез опознавателни игри чуждестранните студенти научават полезна информация за град Плевен и България, а най-добрите получават награди.

МУ – Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по медицина за чуждестранни студенти изцяло на английски език. В англоезичен курс по медицина в университета се обучават над 1200 чуждестранни студенти от 56 държави. В годината на юбилея ще се дипломира 20-тия випуск чуждестранни лекари. Днес чуждестранните възпитаници на МУ – Плевен са достойни посланици на алма матер по света, намерили успешна професионална реализация в цял свят – Европа, САЩ, Индия и Австралия.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here