13-годишната художничка Магдалена Йосифова от Плевен спечели две престижни награди от конкурси

0
661
Рисунка - Магдалена Йосифова
Автор - Магдалена Йосифова, първа награда в Международния конкурс "Тъпан бие, хоро се вие"


13-годишната художничка Магдалена Йосифова от Плевен спечели две престижни награди от конкурси. Тя беше удостоена с първа награда (втора възрастова група) в Международния конкурс за изобразително изкуство “Тъпан бие, хоро се вие”, организиран от Община Монтана в рамките на 18-те Международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев”.

Чаровната плевенчанка получи своята награда лично от кмета на Община Монтана Златко Живков на официална церемония по повод тържественото откриване на Международните празници на площад „Жеравица“. Маги очарова всички, когато се появи на сцената в красива българска народна носия от 19-ти век.

Маги получи своята награда лично от кмета на Община Монтана Златко Живков на официална церемония.

В конкурса участваха 902 творби на деца от 12 чужди държави: Германия, Великобритания, Индия, Китай, Литва, Северна Македония, Словакия, Словения, Съединените американски щати, Сърбия, Тайланд и Турция и от 54 населени места в България. Жури с председател проф. д-р Бисера Вълева – преподавател в катедра „Визуални изкуства” на Факултета по науки за образованието и изкуствата на СУ „Св. Климент Охридски”, определи победителите. Изложбата с техните творби е подредена в Художествената галерия „Кутловица“,

Талантливата Магдалена Йосифова обогати колекцията си от отличия и с още един приз: втора награда от третия Национален конкурс “Преминал майстор през земята“, който се организира от Историческия музей в Дряново и Община Дряново, Конкурсът е посветен на личността и творчеството на всепризнатия майстор Колю Фичето и има три раздела: Изобразително изкуство, Макет и Литературно творчество, и дава възможност за изява на деца и младежи от 5 до 18-годишна възраст.

Отличената с втора награда на Националния конкурс “Преминал майстор през земята“ рисунка на Магдалена Йосифова.

В тазгодишното издание участваха над 200 деца от школи, училища, читалища и детски градини от цялата страна с общо 220 произведения. Изложбата с творбите може да бъде посетена до 12 юни в Икономовата къща в град Дряново.

Плевенчанката Магдалена Йосифова е ученичка в 7 клас на СУ „Стоян Заимов“ – Плевен, и вече четири години развива със старание и любов своя художествен талант под компетентните напътствия на своята преподавателка Радостина Николова. Посещава и допълнителни артчасове при художничката Владимира Йорданова в Центъра за ранно детско развитие “Стълбичка” – Плевен.

Тази година тя спечели Голямата награда на Националния конкурс за детска рисунка “Освобождението” с творба, изобразяваща генерал Скобелев на бял кон по време на Плевенската епопея 1877. Талантливата млада художничка е носител е на множество отличия от престижни конкурси. След приключването на тази учебна година й предстои да кандидатства с изобразително изкуство в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” – Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here