100-годишен юбилей празнува ветеранът от Втората световна война Христо Христов – удостояват го с почести в с. Мечка

0
388
Ветеран от войната

100-годишен юбилей ще отпразнува на 28 април ветеранът от Втората световна война Христо Петков Христов в плевенското село Мечка. По този повод в 11 ч. ще се състои празнично тържество, организирано от Община Плевен и Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България – Плевен. На юбиляря ще бъдат връчени грамота и плакет от министъра на отбраната Димитър Стоянов.

Поканени са да присъстват представители на Съюза на ветераните от войните на България, Областна администрация – Плевен, Военно окръжие – Плевен, началника на гарнизон – Плевен и на военно-патриотичните съюзи в Плевен.

Христо Петков Христов е роден на 28 април 1923 г. в село Коиловци, област Плевен, като той е най малкият от четирима братя в семейството. Започва началното си образование в родното си село и продължава до завършването на тогавашния трети клас, след което прекъсва обучението си по семейни причини. На 21-годишна възраст създава семейство с Милка Генчева Христова от с. Мечка, Плевенско, където заживяват.

На 12 януари 1945 г. р-к Христо Петков Христов е призован като запасняк в 36-ти пехотен полк в град Оряхово. Войната го застига при боевете в Македония – при Крива паланка и Страцин. След края на военните действия оцелелите мобилизирани войници се завръщат в поделението – 36 пехотен полк в град Оряхово – от ротата на р-к Христов, наброяваща 30 човека, са оцелели едва 10.

След прибирането си от мобилизацията Христо Христов започва работа в ТКЗС в с. Мечка – като земеделец и животновъд, а през 1983 г. се пенсионира. Награден е за участието си във Втората световна война (1941 – 1945 г.) с медали по случай 30, 40, 60, 70 и 75 години от победата над фашизма и грамота от военния министър за 70-та годишнина от края на Втората световна война (2015 г.)

Христо Петков има двама сина – Илийчо и Генчо (вече не е сред живите), три внучки, двама правнука и една правнучка. За него се грижат малкият му син, снахата и голямата му внучка, информират от Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България – Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here