Рокли шантеклер и мода от последния век показва изложбата “Жените в обществото” в Регионалния исторически музей в Плевен

0
160
Изложба "Жените в обществото"

Изложбата “Жените в обществото” ще покаже проявите на модерното време и промените в живота на българските жени в последното столетие. Тя ще бъде открита на 7 март 2024 г., от 16,30 ч. и е реализирана по проект на Регионалния исторически музей в Русе.

Експозицията включва 11 постера с фотоси и текстове и 13 уникални кукли, които представят различни умалени копия на автентични костюми от музейната колекция в Русе, свързана с модните тенденции в градското облекло: рокля „Шантеклер“, бални и вечерни рокли, всекидневни дрехи, униформа на прислужница, абитуриентски рокли, облекло в стила „Български модерн“.

Идеята на изложбата е да илюстрира прехода от традиционна към модерна представа за жената и пълноценното ѝ участие в обществените процеси.

В изложбата ще бъдат включени експонати от фондовете на Отдел „Етнография и Отдел „Нова и най-нова история“ на Регионалния исторически музей” в Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here