НЧ „Христо Ботев 1930” в село Долни Вит откри Етнографски музей за 90-годишнината си

0
411
Етнографски музей - с. Долни Вит

НЧ „Христо Ботев 1930” в село Долни Вит, Община Гулянци, откри Етнографски музей. Празникът се състоя на 2 ноември и беше организиран в чест на 90 години читалищна дейност и Деня на народните будители.  

Присъстваха зам.-кметът на Община Гулянци Левтеринка Георгиева, председателят на Общинския съвет Огнян Янчев, кметът на Долни Вит Венцислав Иванов, читалищното настоятелство, дарители и самодейци.

Секретарят на читалището Галя Иванова посрещна гостите с пита и сол и кратко приветствие, в което подчерта значението на този Музей за съхранението на историческата памет и българщината и изрази голямата си благодарност към хората от селото, дарили ценни вещи от бита на своите предци.

Тя разказа, че идеята за създаването на сбирка зрее вече няколко години и това лято е настъпил подходящият момент за нейното реализиране. Зад инициативата стоят читалищното настоятелство, секретарят и кметът на селото Венцислав Иванов. Цяло лято всички заедно, с ентусиазъм и любов към родния край, събират материали, старинни вещи от бита и трудовото ежедневие на предците си, важни документи, фотоси и подреждат с вкус и усет Етнографския музей. Помещението на първия етаж в сградата на Кметството е ремонтирано, а експонатите в богатата сбирка са тематично подредени, надписани и всеки носи своята история.

Левтеринка Георгиева поздрави инициаторите и присъстващите от името на кмета Лъчезар Яков и поднесе подарък за спомен от важния ден. След официалната част гостите и жителите на Долни Вит имаха възможност да разгледат Етнографския музей. Той работи в делничните дни, входът е свободен и всеки, който желае, може да се запознае с бита, традициите, обществения и трудов живот на село Долни Вит.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here