Народният певец Илия Луков ще изнесе концерт в Летния театър в Плевен

0
1425
Илия Луков

Народният певец Илия Луков ще изнесе концерт в Летния театър в Плевен. Събитието е на 1 юни 2022 г. (сряда), от 19:30 часа. Заедно с обичания от публиката изпълнител на сцената ще се изявят народната певица Валерия Момчилова, танцова формация “Мездра” и млади таланти от град Плевен.

”Със своят магичен глас певецът на народа Илия Луков ще докосне сърцата ни и ще ни потопи в света на българската народна песен. Нека всички се хванем на хорото. Рамо до рамо, ръка за ръка в единна стъпка да преживеем незабравими моменти”, обръщат се към публиката организаторите на събитието.

Илия Луков е български народен певец от Македонската фолклорна област. Известен е с множеството си благотворителни прояви в подкрепа на българщината в България и чужбина. Освен с музика, дните на певеца са заети и с грижи за трите му деца, които също слушат и обичат българския фолклор. Напоследък Илия Луков се е захванал да издири и вдъхне нов живот на стари автентични български песни. Той и неговият екип даряват камбани на православни храмове в България, както и зад граница: в Одрин, Атина, Голо бърдо – Албания, и организират младежки фолклорни фестивали за откриване на нови таланти.

Творецът е убеден, че нашите деца трябва да бъдат запознавани с историята и българския фолклор от най-ранна възраст, за да останат в родината си, а не да заминават зад граница. Споделя, че мисията му е да живее с българската народна песен като изпълнител и родолюбец, да пази нашето фолклорно богатство и да предава на по-младите любовта към българското. 

“Българската народна песен носи силен емоционален заряд с послания от предците ни. Всяка песен отразява събитие от историята, бита, личното преживяване на народния творец. Със своята неповторимост и богато съдържание, българският фолклор е пъстра плетеница на народна мъдрост, чувствителност, характерна ритмика и уникалност. Той е силно завладяващ, пречистващ и обогатяващ търсещия дух. Нека да знаем историята си, да сме родолюбци днес, за да ни има и утре”, призовава народният певец.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here