Мила Томова: Всеки трябва да направи за своето родно място нещо значимо

0
3353
Мила Томова

Мила Томова е на 28 години. Родена е в Плевен, където завършва Математическата гимназия „Гео Милев“ – профил биология и химия. Владее много добре английски, италиански и френски езици и малко испански. Не поема по пътя на родителите си медици – баща й, проф. д-р Славчо Томов, е акушер-гинеколог и ректор на Медицинския университет в Плевен, а майка й, д-р Весела Томова, е кардиолог. Изучава международен бизнес и маркетинг в Италия, Франция, Германия и Испания и бързо се реализира подобаващо. Отхвърля примамливо предложение за работа в маркетинг отдела на огромна фирма за бързооборотни стоки в Брюксел, защото осъзнава, че сърцето й я тегли в друга посока – към обучението и възпитанието на най-малките деца, което припознава като голямата мисия на живота си. Това я мотивира да се върне в България и да завърши магистратура „Предучилищна педагогика“ в Софийския университет, след което да специализира и Монтесори педагогика. Професионалната й квалификация продължава в един от най-големите и исторически важни Монтесори центрове за обучение на преподаватели – в град Бергамо, Италия. Там преподава самият Марио Монтесори – син на Мария Монтесори, създателка на едноименната педагогическа система. Чаровната плевенчанка сбъдва своя голяма мечта, като създава Двуезична езикова школа Къща на децата „Мила – Монтесори“ в Плевен. В иновативното пространство малчуганите изследват света по всевъзможни начини, превръщайки се в самостоятелни, грижовни, сръчни, любознателни и обичащи личности с развито умение за концентрация. Мисията на уникалното място на улица „Трифон Кунев“ 23 в град Плевен е да изгражда съвременните мислещи, космополитни, социално отговорни и толерантни личности с любов към знанието и природата, да развива индивидуалността и заложбите на всяко дете, да изгражда у него способности и умения, които да дадат израз на неговата индивидуалност.

За образованието, възпитанието, мечтите и голямата мисия в живота – Мила Томова откровено за „Духът на Плевен“.   

Мила, защо се върна в България след толкова примамливо предложение за високоплатена работа в огромна компания в Брюксел?

Зададох си въпрос в какво искам да си инвестирам времето, енергията, международния си опит и вдъхновението и си отговорих, че това е образованието. Като се зарових още повече в темата, осъзнах, че най-голямата инвестиция е в първите 7 години на детето – преди да тръгне на училище. Всеки е чувал за значението на първите 7 години, но някак си не се отдава нужната стойност на този период.

И какво се случи в твоята лична история?

Реших, че напускам работа, прибирам се в България – в родния Плевен, и записвам магистратура педагогика. Завърших я и започнах да се занимавам с Монтесори педагогика. Една приятелка от град Бергамо, Италия, ме насочи точно към такава детска градина там.

Какво видя в тази Монтесори детска градина? С какви очаквания отиде?

В Монтесори педагогиката има две направления – английски и американски модел. При американския модел всичко се следва така, както Мария Монтесори го е написала преди 150 години, т.е. по-консервативни са, докато английският модел е малко по-разчупен и дава повече свобода на самите преподаватели, които могат да подобряват различни неща в работата си. Аз съм се обучавала по английския модел, а в Бергамо работят по американския модел. Беше много интересно да видя разликите. В американския модел един възпитател се занимава с 20-25 деца, а при английския модел е един преподавател на 7 деца. Там две възпитателки се занимаваха с 25 деца, но в голяма част от времето оставаше една. Децата си помагат помежду си, някои от тях бяха по-големи и си личеше колко самостоятелни са станали.

Знам, че е изключително ползотворно взаимодействието между деца на различни възрасти в една група.

Точно така. Даже бих казала, че е невъзможно да се случи, ако не са смесени групите. И не е задължително по-големите да помагат на по-малките – понякога по-опитните са по-малките деца. Това взаимно учене е много полезно за тях.

Кои са принципите на Монтесори педагогиката?

Монтесори е научен метод, който следва както биологичното развитие на детето, така и психичното му благосъстояние. Една от основните цели е да хармонизира стихиите, уменията на детето, така че то да стане концентрирано, самостоятелно, с богати социални умения, с компетенции, с изявено чувство за ред и пълноценен гражданин на света. И как се случва това нещо? Един от големите приноси на метода са така наречените обособени чувствителни периоди. Мария Монтесори установява, че всички деца на Земята минават през 6 такива периода. Това са нещо като прозорци на възможностите, които се отварят, но и се затварят. Това са периоди, в които сякаш природата кара децата да усвоят дадено умение – движението, развитието на езика и на речта. Отделно учени установяват, че в първите 7 години човек може да усвои до 5 чужди езика като майчини. За мен това е изключително впечатляващо, имайки предвид колко години наред човек инвестира време, средства и усилия, за да учи чужди езици. По тази причина в нашата Детска къща „Мила – Монтесори“ имаме двуезиково обучение – за да използваме тази магия на първите 7 години и децата без допълнителни усилия да могат да проговорят и на английски език заедно с майчиния български език. Друго важно нещо при Монтесори педагогиката е, че тя следва детето. Интересното е, че индивидуално се работи с всяко дете. В традиционната педагогика всички деца се събират на една групова ситуация, слушат едно и също и правят едно и също. Това осредняване няма как да отговори на нуждите на всеки, защото едно дете може да рисува прекрасно и много да обича да рисува, но точно в този момент да иска да решава задачи по математика, или да тича навън на двора. И ако него го карат насила да рисува, то може и да намрази рисуването.

Във вашата двуезична школа акцентът е върху метода Монтесори, но прилагате други педагогически подходи, доказали себе си във времето като иновативни и ефективни.

Оказва се, че има най-различни прекрасни педагогически системи, които дават чудесни резултати при децата. И те са колкото различни, толкова и сходни – най-вече във виждането си как трябва да протича едно обучение. И фактът, че въпреки разликите си дават такива добри резултати, говори, че нещата са индивидуални – на едно детенце много добре ще му подейства методът Монтесори, на друго – сугестопедията, на трето – валдорфската педагогика, на четвърто – методът Реджио Емилия, а на някое може традиционната педагогика да му подейства добре. Ние се стараем да си вземем нужното от най-добрите педагогически практики. Правим всичко в името на нашите деца – искаме да се чувстват добре и да трупат знания и умения. Безцелен материал в нашата школа няма.   

   

Разкажи за Къща на децата „Мила Монтесори“ с двуезиково обучение и защо реши да я създадеш в Плевен?

Избрах Плевен, защото това е моят роден град и исках в него да инвестирам моите знания, умения и компетенции. Промяната трябва да започне от някъде. Лесно е да се втурнем всички към София, Бургас, Пловдив – към по-големите градове, но ако искаме държавата ни да просперира, всеки трябва да направи за своето родно място нещо значимо. Плевен е прекрасен град и наличието на подобна Детска школа би го направила още по атрактивно място за живеене и би подтиквала младите семейства да се върнат тук. Имам много приятели с малки деца, които споделят, че са избрали София като място за живеене, защото там има по-добри детски градини, училища и занимания за техните деца. От нас зависи да променим това в Плевен.

На какъв адрес се намирате?

Намираме се на ул. „Трифон Кунев“ 23 – в нова жилищна кооперация, на приземния етаж. Имаме и частен двор към Школата. Имаме възпитател, който разговаря с децата само на английски език, като така възпроизвеждаме модела в двуезичните семейства.

Ще създавате билингви.

Надяваме се. Амбициозна е целта ни, но дори и да не станат билингви, децата ще могат спокойно да боравят с най-използвания език.

Каква база предлагате?

Разполагаме с две помещения, едното от които е изцяло пуснато в експлоатация, а оборудването на другото приключва скоро. Едното помещение е с капацитет 15 деца, другото е за 8 деца. В момента функционира по-голямото помещение. То е отворено пространство, с френски прозорци, с много изчистени цветове, картини по стените, цветя. Опитали сме се да създадем едно много уютно местенце, в което децата да се чувстват комфортно и да придобият естетическо усещане за изтънченост. Направили сме кътове за всяка област на познанието по метода Монтесори. Те са 5 на брой: практически упражнения от ежедневието, сензорика – развиване на 5-те сетива, математика, опознаване на света – конгломерати от отделните науки, и езиков раздел, който е с материали както на български, така и на английски език, с много книги. Имаме и кът за творчество и ролеви игри. Една от основните ни цели в Къщата на децата е да подпомогнем създаването на съвременните космополитни личности и социално отговорни граждани на света, които са самостоятелни и обичат знанието и природата. За да успеем да постигнем това, наблягаме на всестранното им развитие, на двуезичното обучение и на дигитално-медийната грамотност. Имаме материали, които залагат основи на програмирането. „Кубето“ е един от хитовите ни материали, който е поръчан специално от Италия. Без екрани той полага основите на алгоритмите и програмирането. Децата са много впечатлени от него и всеки ден учат и се забавляват с него. Отделно имаме материал, с който показваме на децата какво представляват холограмите, как се работи с тях. Даваме им и достъп до таблет, който се използва за строго образователни цели – например за разходка из Космоса и изучаване на планетите.

Децата контактуват ли с природата достатъчно?

Планираме разходки в природата и посещения на различни интересни места, като Зоологическата градина и Кайлъка. Ще имаме и уроци на открито. Ние имаме дворче с малка градинка, за която дечицата се грижат. Освен това каним родители да разказват за своите професии, или да водят някакво занимание. Една от майките е представител на организация за здравословно хранене и един ден дойде при децата, за да разкаже за изцеждането на пресни плодове. Донесе една огромна машина за сокове, децата нарязаха част от плодовете, изцедиха сокове, които после изпиха. След това играха тематична игра и бяха безкрайна радостни и доволни. Друго нещо, което планираме, е да запознаем децата с хора от различни култури и националности. Ще ги каним да им показват типични неща за своите държави и да им говорят на съответния език. 

Има ли интерес от страна на родителите към вас?

Половината ни капацитет вече е запълнен, включително за целогодишно обучение. Имаме семейство, което толкова беше впечатлено от промените с детето им след 3-седмичен престой при нас, че предплати за половин година обучение.

С какво работно време сте?

Започваме между 8.30 и 9.00 часа и приключваме в 17 часа, като сме гъвкави по отношение времето на посещение.

Как виждаш това начинание след 5 години?

Надявам се да успеем да се разраснем и да отворим повече школи на различни места в града. Виждаме, че има голямо търсене, и искаме да дадем възможност на всички желаещи да се възползват от метода Монтесори. По тази причина от октомври започнахме да правим вечерни групи – от 17 до 18,30 часа, в делничните дни. Те са за деца, които през деня са на детска градина, но искат да се докоснат до Монтесори метода. Практиката ни показва, че дори и за два часа, два или три пъти в седмицата, у децата, които идват редовно, има видима промяна, а представете си, ако идват постоянно.

Залага ли се на физическата подготовка?

О, разбира се! Сензитивният период за движение е точно тогава – в първите 7 години. И голяма част от материалите са предназначени точно за развитието на общата моторика, на базата на която се развива и фината моторика. В нашия двор също правим много двигателни занимания, които да развиват общата моторика, за да положим много добра основа. Центърът на движението в мозъка е точно до центъра на езика. При деца, на които са ограничавани движенията в ранното им детство, се наблюдава забавяне в проговарянето, или имат затруднения в говора.

Родителите какво споделят като обратна връзка?

За мен беше много впечатляващо, че още в първите дни, в които децата им ни посещаваха, родителите наблюдават промени. Разказват, че поведението им е различно – например в къщи започват да подреждат, да показват как се сгъват чаршафи, или споделят някакви други умения, които са придобили. Малчуганите са станали по-спокойни, по-хармонизирани. Почти всичките ни родители споделят едно и също, което говори, че се движим в правилната посока и това само ме зарежда още повече. За всичко това говори и огромното желание, с което децата идват при нас, а когато родителите идват да си ги вземат, те не искат да си тръгват повече от половин час.

На каква възраст са децата, които ви посещават?

От 3 до 6 години са. Обръщаме особено внимание на здравето им. Имаме сутрешен филтър, който се провежда не от медицинска сестра, а от педиатър. С него имаме сключен договор, по силата на който той се отзовава по всяко време, ако имаме нужда от това.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here