Изключителният спектакъл “Иконите спят” за последните месеци от живота на Гео Милев ще гостува в Плевен

0
321
Гео Милев

Изключителният спектакъл “Иконите спят” за последните девет месеца от живота на българския поет и публицист Гео Милев гостува ще в Плевен. Плевенската публика може да види представлението на Драматичен театър – Стара Загора, на 16 януари, от 19 ч., в Драматично-куклен театър “Иван Радоев”.

Постановката буди възхищение сред зрителите навсякъде в страната. Талантливият млад екип поднася вълнуваща история, която живее в сърцата на публиката, дълго след като напусне театралния салон. Овациите са бурни и разцепват като фойерверки театралното безмълвие, което остава да ехти в съзнанието след последния театрален миг. Премиерата на спектакъла се състоя през октомври 2022 г. и оттогава до днес той не спира да е събитие в националния театрален афиш.

Талантливата Елица Йовчева е автор и режисьор на заглавието, Александра Йотковска е забележителният сценограф, който създава впечатляващата визия на сцената и костюмите, а Светослав Димитров е покоряващият музикален пулс на представлението.

Театралното действие ни отвежда в 1924 г. България е завладяна от политически смутни времена. Растат нездрави идеи, а пошлото, фалшът, леността, дребнавостта царуват. Свободата на словото е потъпкана, но под безмилостното перо-бич на поета Гео Милев падат покосени недостатъците на съвремието. Той издига над всичко Човека и правото му да бъде свободен Творец. „Иконите спят“ е театрален спектакъл за последните месеци от живота на Гео Милев в неговото най-близко обкръжение. Това е история за ежедневните битки и трудните решения, за волята да твориш въпреки ограниченията… И за безусловната вяра в Свободата”, коментира авторът и режисьор Елица Йовчева.

Актьорите са потънали в най-неизмеримите дълбини на образите, с които покоряват безапелационно зрителя. Цветан Пейчев (гост) оживотворява своя персонаж Гео Милев, Тони Тончева се преобразява в неговата съпруга – Мила Г. Милева, Георги Ножделов влиза в кожата на Георги Шейтанов, Димитър Митев играе Николай Хрелков, Цветомир Черкезов се превъплъщава в Христо Ясенов, Георги Георгиев влиза в образа на Марко Марчевски, Христофор Недков се превръща в агент от дирекцията на полицията, а на Мария Енева е поверена ролята на Брайковица.

„Иконите спят“ е култов спектакъл, който трябва да остане завинаги в репертоара на ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора. Това е не само реверанс към патрона на театъра, към един от българските титани на духа. Той е мерило за поведение, за чест и достойнство, за издигане на пиедестал на Човека, за свобода на словото, за творческо вдъхновение“, споделя Росица Ранчева.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here